Palliatie en euthanasie
Het WZC OLV Antwerpen streeft naar een warmmenselijke woon- en zorgomgeving voor zijn bewoners.
Via zorg op maat zullen de medewerkers iedere bewoner respecteren als individu. De kwaliteit van leven bevorderen is altijd een allereerste doelstelling.
In ieders leven maakt sterven deel uit als een laatste fase. Ook in dit stadium wordt ernaar gestreefd hulp en begeleiding te bieden op een manier waar de bewoner zelf voor kiest.
Deze zorg kan, naargelang de ziektetoestand en de wensen van de bewoner, variëren van ‘maximale’ zorg met ziekenhuisopname tot het beperken ervan tot zuivere comfortzorg zonder therapeutische hardnekkigheid. De bewoner kan altijd in zijn vertrouwde kamer sterven, omgeven door naastbestaanden en vertrouwde medewerkers.
Om een consensus over de concrete aanpak te bereiken tussen bewoner (of zijn/haar vertegenwoordiger), vertrouwenspersoon, familie, behandelend arts en zorgequipe worden gesprekken ‘vroegtijdige zorgplanning’ aangeboden en georganiseerd.
Het WZC OLV Antwerpen streeft vanaf het moment van opname naar een continue optimale comfortzorg, waarin zowel fysische, psychische, sociale als spirituele aspecten aandacht krijgen. Uiteraard maakt een maximale pijn- en symptoomcontrole daar deel van uit.
Al het nodige wordt gedaan om tegemoet te komen aan het verlangen naar een menswaardig levenseinde. Vragen omtrent euthanasie worden steeds gehoord en besproken met de bewoner, de vertrouwenspersoon en de zorgequipe. Uiteraard wordt de wettelijke procedure hierbij gerespecteerd.
In deze laatste levensfase wordt aan de bewoner en de naastbestaanden ook aandacht gegeven en opvang en begeleiding aangeboden.
Deze zorg wordt geboden door de medewerkers in teamverband, gesteund door leidinggevenden, directie en in samenwerking met de behandelende arts(en).