Fixatievrij beleid
Het WZC OLV Antwerpen kiest voor een fixatievrij beleid.
Waarom kiest WZC OLV Antwerpen voor non-fixatie?
WZC OLV Antwerpen meent dat de zogenaamde voordelen van fixeren niet opwegen tegen de risico’s en nadelen ervan. Ze kiest niet voor deze maatregelen als oplossing voor mobiliteits- en gedragsproblemen.
WZC OLV Antwerpen kiest er wel voor – uiteraard met maximale aandacht voor de veiligheid van zijn bewoners - niet te fixeren, maar wel oplossingen te bieden tegen valrisico en probleemgedrag.
Doordat fysiek fixeren vermeden wordt, kan ook het gebruik van eveneens risicovolle psychofarmaca vaak sterk beperkt worden.
Dit komt ook het functioneren van de bewoners én het contact met hen ten goede.
Hoe wordt er concreet gewerkt?
- Er wordt gezocht naar de oorzaak van het moeilijk hanteerbaar gedrag.
Cruciaal in de ganse aanpak is het doorgronden van het gedrag dat leidt tot fixatie en de cognitieve toestand van de bewoner. De focus moet hierbij liggen op de situatie en de omstandigheden waarin het ‘moeilijk hanteerbaar gedrag’ zich stelt. Je moet je steeds afvragen waarom een bewoner zo handelt of reageert en objectief trachten te observeren. Zo kan je de prikkels die leiden tot een bepaald gedrag proberen te achterhalen en te verminderen of te voorkomen.
2. De keuzevrijheid van de bewoners wordt gerespecteerd.
Vele problemen ontstaan door het willen opdringen van maatschappelijk wenselijk gedrag. Men mag niet denken ‘in de plaats van de bewoner’ maar probeer te achterhalen wat de bewoner zelf wil.
3. Er wordt individueel gezocht naar gepaste alternatieven.
De medewerkers proberen niet de bewoners te controleren maar te begrijpen en vermijden zo de noodzaak tot fixeren.
Deze zorgaanpak wordt uitgewerkt door de zorgequipe in teamverband, gesteund door leidinggevenden en directie in samenwerking met de behandelende arts(en). De mogelijkheid tot gesprek is de uitgelezen ogenblik, waarop deze zorgaanpak ‘zonder fixatie’ kan besproken worden met (de vertegenwoordiger van) de bewoner, met de vertrouwenspersoon, met de familie en met de behandelend arts.
Downloads: